Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Zrobienie pierożków ( wraz z pieczeniem) nie zajęło mi więcej niż godzinkę „roboty” 🙂 Takie obiadki lubię zwłaszcza jak czeka na mnie dobra książka 🙂 A jeszcze większa radość jak widzę pałaszujących domowników i słyszę słowa uznania….” jakie to pyszne” , a niby taki zwykły obiad 😉

Obrazek

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dkg sera żółtego
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • ciasto francuskie (najlepiej takie w płatach)
  • 1 jajko
  •  łyżka oleju

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • koperek
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawa do kurczaka. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, następnie dodajemy pokrojona w kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Obrazek

Przestudzonego kurczaka miksujemy ( można blenderem) razem z serem żółtym, dodajemy sól i pieprz.

Obrazek

Ciasto francuskie kroimy.

Obrazek

Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz.

Obrazek

Dokładnie zlepiamy boki, formując pierożki. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Obrazek

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni  na zloty kolor przez ok 20 – 30 minut.

Sos czosnkowy:

Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do majonezu i jogurtu wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Obrazek

Pierożki podajemy z sosem czosnkowym.

Obrazek

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s