Pierogi z miesem

Pierogi  z mięsem to ulubione danie mojego dziecka.  Jak tylko zaczynam je robić to on jako pierwszy staje przy stolnicy i on dla siebie będzie robił sam 😉 Oczywiście muszę mu troszkę pomoc, bo ma dopiero 4 lata, ale mamy w tedy super zabawę. Po ugotowaniu pęka z dumy jedząc je,  bo w końcu sam je zrobił 🙂

Obrazek

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 3-4 szkl. maki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl.  goracej wody

Farsz:

  • ok 1/2 kg mięsa np. łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1/2 główki kapusty białej

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Ciasto na pierogi:

1 szkl. maki mieszamy z 1 szkl. gorącej wody, następnie dodajemy resztę maki, jajko i olej – wyrabiamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut.

Obrazek

Farsz:

Kapustę gotujemy, studzimy odciskamy z nadmiaru wody i mielimy.

Mięso gotujemy, cebule kroimy w kosteczkę,  podsmażamy.  Po wystudzeniu mielimy, mieszamy z kapusta, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Obrazek

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka. Na środek każdego krążka kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.

Obrazek

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu okraszamy podsmażoną cebulka.

Obrazek

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pierogi z miesem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s