Ciasto z cukinia

Przepis na ciasto z cukinia znalazłam w książce mojej ulubionej Ewy Wachowicz „Słodki świat”.

Wypróbowałam już wiele przepisów z książek Ewy Wachowicz i nie można się do niczego doczepić, wszystko się udaje i jest naprawdę smaczne. Przepis na ciasto z cukinia troszkę zmieniłam, bo nie dodałam do niego orzechów i dodałam make pszenna  😉 Zapraszam do wypróbowania jest naprawdę smaczne 🙂

Obrazek

Składniki:

  • 40 dkg cukini
  • 3 jajka
  • 200 ml oliwy
  • 45 dkg maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta sody
  • dżem
  • czekolada mleczna i biała

Przygotowanie:

Make mieszamy ze szczypta sody i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, na puszysty krem, dodajemy cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodajemy połowę maki i oliwę. Cukinie ze skórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody, dodajmy do ciasta – miksujemy. Dodajemy resztę maki – miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Obrazek

Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Obrazek

Wystudzone ciasto smarujemy dżemem ( ja miałam dżem malinowy).

Obrazek


Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Obrazek

Rozpuszczonymi czekoladami dekorujemy ciasto.

Obrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s